Svätcom z čias Veľkomoravskej ríše je venovaný orloj v Starej Bystrici

22.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti, okrem základnej vedeckej, odbornej a umeleckej, knižne publikovanej literatúry o období Veľkej Moravy a účinkovaní svätých Cyrila a Metoda na jej území, teda aj na veľkej časti dnešného slovenského územia, približuje aj prehľad pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva.

Slovenský orloj v Starej Bystrici na Kysuciach je už dostatočne známy, poznajú ho turisti i širšia kultúrna verejnosť. Menej sa už vie, že základnú trojicu svätcov na orloji tvoria práve svätí z čias Veľkomoravskej ríše. Sú to sv. Konštantín - Cyril, sv. Metod a sv. Gorazd. Zo žánrového hľadiska výtvarného umenia ide o drevené plastiky asi v polovičnej veľkosti dospelého človeka, vyrezané od výšky kolien.

Sv. Cyril je sprítomnený ako mních v putovnom mníšskom habite, na prsiach drží otvorenú knihu. Sv. Metod je zobrazený ako veľkomoravský biskup s biskupskou čiapkou na hlave a s biskupskou palicou v ľavej ruke, zakončenou dvojkrížom. Sv. Gorazd, najučenejší a najhorlivejší žiak sv. Cyrila a Metoda, dokázateľne pochádzajúci zo slovenského územia, je predstavený ako kňaz v dobovom kňazskom habite. V pravej ruke drží dvojkríž, v ľavej ruke, vo výške pása, zatvorenú knihu.

Ďalšie postavy orloja, výtvarne korešpondujúce s predchádzajúcou trojicou, sú sv. Andrej Svorad, sv. Beňadik, sv. Bystrík a sv. Vojtech. Každá plastika má svojho osobitného sponzora.
 

Vyberte región